Målsætning

Vb.Pr.St. PINA COLADA BYAGER f. 2012, er et eksempel på den type ridehest vi gerne vil avle.

Vores målsætningen er at avle heste, der kan indfri kriterierne til den moderne dressurhest. Ud over at hestene eksteriørmæssigt skal leve op til de avls- & sportsmæssige krav, skal hesten have 3 smidige og elastiske gangarter.  Det er ikke nok, at hesten kan trave stort. For os er det mere vigtigt, at hesten har gode bagben - en god motor - og evnen til at tage vægt bagtil og løfte sig fortil med god skulder- og albuefrihed. Mindst lige så vigtigt er det, at hestene har et godt temperament. Med det mener vi, at de er nysgerrige, velovervejede og har en positiv indstilling til de opgaver, som de stilles over for. Kort sagt - heste er nemme at håndtere og er villige til at arbejde under rytter.  

Valg af hingst

SLIBOWITZ BYAGER f. 2009. Præmiehingst med opdrætter medalje i sølv. En af de 5 avlsgodkendte hingste, vi har avlet. Helbror til Vb.Pr.St. PINA COLADA BYAGER.
Foto: Horsenews.dk

I valg af hingste til vores hopper, ser vi i første omgang på hingstens egne egenskaber. Det skal være en hingst, der tiltaler os i type, og som har det bevægelses mønster, som vi ønsker. Den skal have et godt interiør - have en positiv indstilling til at arbejde under rytter -  og så skal den selvfølgelig passe til den hoppe, som vi skal bruge den på. Derfor er det vigtigt, at kigge med kritiske øjne på sine hopper. Der vil altid være noget, som man ønsker at forbedre/styrke og så er det vigtigt, at hingsten ikke har de samme "svagheder". 

Lige så vigtigtig er det, at hingsten også er ud af en stærk hoppestamme - hvor både avls- og brugssegenskaber er i top. Vi bruger ofte helt unge hingste, og det gør det endnu mere vigtigt, at kigge på de tidligere generationers præstationer, da en ung hingst i sagens natur, ikke selv har nået at vise så meget endnu.

Opvækst

Tillid fra en ung alder er vigtigt. Her er hingsteføllet NEMO BYAGER.
Foto: Horsenews.dk

På Stutteriet opvokser vores heste i trygge og rolige omgivelser. Til ejendommen hører ca. 20 tdr. land, der er udlagt til græs. Vi er alene om at passe vores heste, og det gør, at vi kender dem alle ud og ind. Hestenes dagligdag er meget regelmæssig. De er alle ude på fold fra morgen til aften, sammen med andre. De får foder af topkvalitet, og bliver regelmæssigt tilset af vores smed og dyrlæge. De helt unge går i løsdrift, og bindes op ved fodring. Vi lægger stor vægt på daglig håndtering og prægning af de unge heste. De er i hænder fra de bliver født, og bliver løbende budt på små opgaver og oplevelser, som sikrer, at de såvel mentalt som fysisk, udvikler sig i den rigtige retning, så de bliver sunde og tillidsfulde heste.   

Vidensdeling

Føltur med andre pasionerede avlere.
Foto: Horsenews.dk

Man bliver aldrig færdig uddannet, når man avler og arbejder med heste!

Derfor synes vi også, at det er vigtigt, at vi hele tiden holder os opdateret og følger med i såvel nationale samt internationale kåringer, stævner m.m. 

Lige så vigtigt er det, at besøge andre avlere, og den vej igennem dele erfaring og viden. Ikke at forglemme, det sociale islæt og hyggelige stunder, som man har sammen. 

Vi følger i sidste ende vores egen mavefornemmelse i vores avlsarbejde -  men vi har stor glæde og læring i, at dele oplevelsen med andre pasionerede avlere!

Lidt historie

ERDH, Sølvmedaljehoppen MONIKA DYBVADHOLM. Det smukke maleri er udført af Thomas Bach Jensen i 2003.

Grundlaget for vores stutteri begyndte tilbage i 1984, da Niels var 22 år gammel og købte den 1-årige hoppe KATINKA DYBVADHOLM. I 1985 fulgte den 2-årige hoppe MONIKA DYBVADHOLM. Disse 2 hopper var ud af samme hoppestamme fra Jens Jacobsen, Dybvadholm, i Nordjylland.

MONIKA DYBVADHOLM blev kåret i DH som 3 års og tildelt opdrættermedalje i sølv. Hun var som 5 års Finaledeltager i Unghestechampionatet i Herning, hvor hun blev placeret i top 10.

KATINKA DYBVADHOLM blev som 6-årig kåret i RDH på fløjen.

Disse 2 hopper skabte flotte resultater i avlen, og begge blev mødre til avls godkendte hingste.

KATINKA DYBVADHOLM er mor til KATAGO (e. MAGO XX) vinder af egnethedstesten i Region I 1992. Hun er også mor til den avlsgodkendte hingst CALZONE (e. Schwadronur) som også blev uddannet til A-hest i dressur og Grand Prix under Mikala Gundersen.

MONIKA DYHBVADHOLM er mor til den kårede Bronzemedalje hingst MARLON (e. Mago XX) Endvidere har hun avlet 2 gange Årets føl i DV, MEDEA 1989, RDH, B-hest i Dressur & MONROE i 1992, senere Sølvmedalje-hoppe. Monika Dybvadholm modtog i 1995 Sølvmedalje for afkom.

I September 1996 købte vi Byagergaard i Jægerspris, og vores stutteri fik navnet ”Stutteri Byager”.  Alle vores heste født på Byagergaard er navngivet med Byager.

Med til Byagergaard havde vi MONIKA DYVBADHOLM og hendes datter Sølvmedaljehoppen MONROE (e. Temple Wind XX)

Vores forventninger til MONROE som fremtidig avlshoppe var meget store. Ulykkeligvis mistede vi hende kort efter indflytningen på Byagergaard og hun nåede desværre ikke at få føl.

Vi indkøbte derfor 1997 den 2 -årige Hannoveraner hoppe PAPRIKA e. Davignon I hos Familien Pape, Hemmor, Tyskland. PAPRIKA var ud af en særdeles præstationsstærk hoppestamme.  Hun blev som 3-årig fløjhoppe ved sin kåring i DV med overbevisende brugsresultat, og blev som 4 års kåret i Zuchtverband des Oldenburger Pferdes, hvor også hendes afkom er registreret. Hun er mor til St.Pr.St. PARMA BYAGER (e. Soprano) og hun er mormor til Præmie-/sølvmedalje hingsten SLIBOWITZ BYAGER (e. Sarkozy).  PAPRIKA nåede desværre kun at få 4 afkom - men hun er heldigvis stamhoppe til en af vores hoppeliner på Stutteriet.

I 2008 købte vi den Statspræmierede Hannoveraner hoppe ALIKANTJE (e. Alabaster) hos Familien Baumgart i Verden, Tyskland. Også denne hoppe blev valgt på sin præstations stærke hoppe linje, hvor der er avlshingste og sportsheste på højt plan. ALIKANTJE døde i 2014, men nåede at få 3 dejlige døtre, hvoraf de 2 er på stutteriet som avlshopper.

På stutteriet har vi også en lille sportsponyafdeling.  I december 2007 indkøbte vi i Tyskland den Statspræmierede kat. I hoppe SCARLETT der er født i 1995. I Tyskland har SCARLETT primært været dressurpony.  Hun nåede dog også at få 2 føl, nemlig en avlsgodkendt søn og en Statspræmieret datter.  Her på stutteriet har SCARLETT fået 2 afkom.  BALOO BYAGER f. 2009 (e. Hilkens Black Delight) der i 2012 blev kåret som Præmiehingst i Tyskland og hingsten NEMO BYAGER f. 2015 (e. FS Numero Uno) som vi har store forventninger til. Vi håber, at få et hoppeføl efter SCARLETT, så denne hoppestamme kan bibeholdes.

Om Niels

Niels i 1995 med første hjemmeavlede Sølvmedaljehoppe MONROE e. Temple Wind XX

Jeg startede som 6-årig med at ride på farfar’s Oldenborg-hoppe, når den skulle trækkes hjem fra marken.
Senere fortsatte jeg på familiens pony og derefter på egen hest. Den helt store interesse for ridning og hesteavl kom i 1982, da jeg aftjente min værnepligt ved Gardehusarregimentet i Næstved. Her samledes mange hesteinteresserede unge mennesker – og man kunne, sideløbende med militærtjenesten, også følge afviklingen af DV’s hingstematerialprøver samt mange kendte dressurrytteres daglige træning på kasernen. Dét gav stor interesse for hesteavlen og i 1984 førte bekendtskaber fra soldatertiden til indkøbet af de første avlshopper ”Katinka Dybvadholm” & ”Monika Dybvadholm”.
Jeg har i perioden fra 1987 og frem til 2002 fungeret som dommer & overdommer i Dansk Varmblod, og har også ofte stået som under-viser ved diverse eksteriørkurser i DV regi og på landbrugsskoler. Jeg har nu – udover mit fuldtidsjob - valgt at koncentrere al min energi på avlen af egne heste på vores ejendom – ”Byagergaard” – samt om familien.

Om Mette

Mette med 4-års hoppe, for snart mange år siden

Jeg startede med at ride, da jeg var 10 år gammel på Frederiksborg ridcenter. Interessen var så stor, at jeg allerede året efter fik min egen hest. Mit hjerte har altid banket for dressursporten, og jeg fortsatte senere min ridemæssige uddannelse på Barthahus hos Jørgen Hvenegaard Lassen, og har i en årrække været aktiv konkurrencerytter. Med ride interessen fulgte også en interesse for avl, og jeg har fra starten af 70’erne været flittig tilskuer såvel ved hingstekåringer i Danmark, som i udlandet. Ved siden af min egen ridning, har jeg i en årrække fungeret som dressurdommer under DRF, men har, da børnene kom til - Mads i 1995 og Ida i 2000 – valgt, at lægge denne beskæftigelse på hylden og koncentrerer mig nu – ud over mit fuldtidsjob - helt om avlen af egne heste og om familien på ”Byagergaard”.